Bateria brzegowa (dawna)

Strandbatterie

Istnieje częściowo

Bateria brzegowa znajduje się w Świnoujściu, niedalego Fortu Wschodniego (Fortu I Gerharda). "Bateria artylerii nadbrzeżnej dla armat dalekonośnych (o zasięgu kilkunastu kilometrów), wybudowana w latach 1909-10. Uzbrojona została w 4 długolufowe armaty 150 mm S.K.L. 40, ustawione w otwartych osłonach pancernych typu okręgowego. Jej głównym zadaniem była ochrona portu, ujścia Świny i redy na daleki dystans. Założenie składało się z dwóch elementów: dwukondygnacyjnego bloku bojowo-magazynowo-koszarowego ...
Bateria brzegowa znajduje się w Świnoujściu, niedalego Fortu Wschodniego (Fortu I Gerharda). "Bateria artylerii nadbrzeżnej dla armat dalekonośnych (o zasięgu kilkunastu kilometrów), wybudowana w latach 1909-10. Uzbrojona została w 4 długolufowe armaty 150 mm S.K.L. 40, ustawione w otwartych osłonach pancernych typu okręgowego. Jej głównym zadaniem była ochrona portu, ujścia Świny i redy na daleki dystans. Założenie składało się z dwóch elementów: dwukondygnacyjnego bloku bojowo-magazynowo-koszarowego oraz schronu dalmierza optycznego. (...) Rozbrojona po traktacie wersalskim. (...) W trakcie radzieckiej przebudowy na przełomie lat 40. i 50. XX w., skrajne stanowiska starej baterii przekształcono w działobitnie nowych armat 130 mm. Kolejne stanowisko nowej baterii (obecnie zniszczone) zostało usytuowane na prawo od bloku baterii."
/Petronusz, cytat z tablicy informacyjnej/

Bateria brzegowa przy ul. Ku Morzu w Świnoujściu. Zdjęcie tablicy ...