Park Bródnowski

nieformalnie Central Park

Park Bródnowski położony jest w centrum osiedla Bródno. Park ulokowany jest pomiędzy ulicami Wyszogrodzką, Chodecką i Kondratowicza. Zajmuje powierzchnię aż 25,4 ha. Powstał w latach 1976-1978 na terenie dawnych pól uprawnych. Zaprojektowała go Stefania Traczyńska.

W 1997 r. rozpoczęto modernizację parku, przebudowie uległ układ kompozycyjny zieleni parkowej. Przygotowano także place zabaw dla dzieci, wydzielono boiska do koszykówki. Wokół parku biegną ścieżki rowerowe. Na terenie parku znajdują ...
Park Bródnowski położony jest w centrum osiedla Bródno.

W 1997 r. rozpoczęto modernizację parku, przebudowie uległ układ kompozycyjny zieleni parkowej. Przygotowano także place zabaw dla dzieci, wydzielono boiska do koszykówki. Wokół parku biegną ścieżki rowerowe. Na terenie parku znajdują się 2 stawy o łącznej powierzchni 0,7 ha oraz górka saneczkowa. W ostatnim czasie przeprowadzono remont części schodów parkowych, wymianę nawierzchni pasażu oraz zamontowano nowe oświetlenie i pochylnie dla niepełnosprawnych.

Park Bródnowski to jedno ważniejszych miejsc wypoczynku na Targówku. Spacerujący mogą podziwiać brzozy, lipy drobnolistne, buki, modrzewie, a także krzewy forsycji, berberysu, żylistka. W stawach pływają kaczki. Po zmierzchu park oświetlają nowoczesne lampy. Park Bródnowski jest ciągle modernizowany, uzupełniane są nasadzenia drzew i kwiatów. Przez OSiR zostały wybudowane boisko do koszykówki, dwa do siatkówki, piłki nożnej a także stoły ping-pongowe. Można też pograć w szachy.

21 czerwca 2009 roku w parku Bródnowskim został otwarty subpark, rodzaj instalacji Park Rzeźby, w którym stanęły przestrzenne instalacje polskich i zagranicznych artystów. Park Rzeźby powstał z inicjatywy artysty Pawła Althamera i władz dzielnicy Targówek we współpracy z Muzeum Sztuki Nowoczesnej. W parku 17 listopada 2012 roku odsłonięty został długi na 16 metrów ceglany napis "Bródno", dzieło duńskiego artysty Jensa Haaninga, a 12 lipca 2014 roku umieszczona została praca "To be found" Ai Weiweia, czyli zakopanie repliki kilku starych chińskich waz.
Za Warszawikią opr. Festung

Fragment parku Bródnowskiego.