Urząd Stanu Cywilnego Warszawa-Praga Północ
Kamienica nr 5

Nazwa

ul. Kłopotowskiego Ignacego ks.

Dawniej

Brukowa, Szeroka, Karola Wójcika (1949-1991)

Ulica ks. Ignacego Kłopotowskiego na Starej Pradze w dzielnicy Praga Północ w Warszawie biegnie od ul. Targowej do Wybrzeża Szczecińskiego. W 1865 roku ulica zaliczana była do najszerszych ulic Pragi, w związku z tym nazywana była Szeroką.
W 1902 roku w narożniku z ulicą Floriańską został założony ogród dla dzieci im. W. E. Rau'a. W 1905 roku na jego terenie wzniesiono w stylu zakopiańskim wg. proj. Tomasza Pajzderskiego duży dom wyposażony m.in w halę gimnastyczną i sale dla dzieci.
W 1865 roku ulica zaliczana była do najszerszych ulic Pragi, w związku z tym nazywana była Szeroką.
W czasie II wojny światowej zabudowana ulica na odcinku od Wybrzeża Szczecińskiego do ul. Jagiellońskiej uległa zniszczeniu. Bliżej Targowej budynki mieszkalne ocalały.

W 1949 roku patronem jej został Korol Wójcik - lewicowy działacz, pracownik praskiej "Drucianki"

W 1950 roku na miejscu dawnego zespołu szkół powszechnych wybudowano siedzibę ówczesnych władz dzielnicy, gdzie obecnie mieści się Urząd Dzielnicy Praga Północ.

W 1991 roku patronem ulicy został zasłużony dla tego rejonu Starej Pragi ks. Ignacy Kłopotowski.

W 2006 roku u zbiegu ulic Floriańskiej i Kłopotowskiego ustawiono pomnik Praskiej Kapeli Podwórkowej.
Ulica Kłopotowskiego w Wikipedii: