Budynek nr 1a

Nazwa

ul. Darwina Karola

Ulica Karola Darwina na Nowej Pradze w dzielnicy Praga Północ w Warszawie rozpoczyna swój bieg w pobliżu Ronda Starzyńskiego i biegnie do ulicy Namysłowskiej.
Ulica została wytyczona w czasie budowy osiedla Praga II i Praga III. Swojego patrona - angielskiego przyrodnika otrzymała 31 marca 1960 roku.
Obecnie do ulicy przylegają osiedlowe bloki mieszkalne z przełomu lat 50. i 60. (głównie dla żołnierzy zawodowych i pracowników PKP) oraz ogródek jordanowski pomiędzy ulicami Starzyńskiego, Darwina ...
Obecnie do ulicy przylegają osiedlowe bloki mieszkalne z przełomu lat 50. i 60. (głównie dla żołnierzy zawodowych i pracowników PKP) oraz ogródek jordanowski pomiędzy ulicami Starzyńskiego, Darwina i Namysłowską.
Każdy z 12-to piętrowych bloków osiedla Praga III posiada swoje imię: Jagienka, Basia, Ania, Krysia, Ewa. Tuż obok znajduje się pawilon Feliks.

Blok na osiedlu Praga II. Ul. Darwina 4. Fot. E. Kupieckiego z ...
    Kiedyś polna droga, dziś całkiem spora ul. Darwina.