Dworzec kolejowy Poznań Główny (stary)

Dworzec autobusowy

Dworzec Zachodni (Poznań Główny)

Dworzec Letni

Perony i torowiska

Stacja kolejowa Poznań Główny

Posen Central Bahnhof, Posen Zentralbahnhof, Posen Hauptbahnhof, Poznań City Center, Zintegrowane Centrum Komunikacyjne

1879

Na stacji kolejowej Poznań Główny znajdują się cztery dworce kolejowe (Poznań Główny stary i nowy, Letni, Zachodni), jeden autobusowy, dziesięć peronów (w tym cztery czołowe: 1a, 2a, 4a, 4b) i czternaście krawędzi peronowych. Do nowego dworca przylega galeria handlowa Avenida (wcześniej Poznań City Center). Po rozbudowie stacji w roku 2012 miała ona pełnić rolę Zintegrowanego Centrum Komunikacyjnego (inna nazwa to Poznań City Center). Postanowiono jednak wrócić do starej sprawdzonej nazwy, kojarzonej ...
Na stacji kolejowej Poznań Główny znajdują się cztery dworce kolejowe (Poznań Główny stary i nowy, Letni, Zachodni), jeden autobusowy, dziesięć peronów (w tym cztery czołowe: 1a, 2a, 4a, 4b) i czternaście krawędzi peronowych. Do nowego dworca przylega galeria handlowa Avenida (wcześniej Poznań City Center). Po rozbudowie stacji w roku 2012 miała ona pełnić rolę Zintegrowanego Centrum Komunikacyjnego (inna nazwa to Poznań City Center). Postanowiono jednak wrócić do starej sprawdzonej nazwy, kojarzonej przez mieszkańców i przyjezdnych, tj. Poznań Główny.

Poznań na pocztówce litograficznej z końca XIX wieku. Generalna ...
    Pocztówka litograficzna powstała na pamiątkę 22. Niemieckich Targów ...