Muzeum Literackie Henryka Sienkiewicza i filia Biblioteki Raczyńskich

Muzeum Literackie Henryka Sienkiewicza i filia Biblioteki Raczyńskich zajmują kamienicę nr 84 przy Starym Rynku w Poznaniu. Ta pierwotnie gotycka kamienica została przebudowana w latach 1554-58 przez Jana Babtystę Quadro na zlecenie Jana Rgilowskiego. Właścicielami kamienicy byli m.in. wspomniany już wcześniej Quadro (od ok. 1555), Isidor Kantorowicz (od 1855), żydowski kupiec właściciel firmy z galanterią Elias Rosenthal (od 1893), właściciel fabryki bielizny Abraham Raszewski (od 1910). Kamienicę ...
Muzeum Literackie Henryka Sienkiewicza i filia Biblioteki Raczyńskich zajmują kamienicę nr 84 przy Starym Rynku w Poznaniu. Ta pierwotnie gotycka kamienica została przebudowana w latach 1554-58 przez Jana Babtystę Quadro na zlecenie Jana Rgilowskiego. Właścicielami kamienicy byli m.in. wspomniany już wcześniej Quadro (od ok. 1555), Isidor Kantorowicz (od 1855), żydowski kupiec właściciel firmy z galanterią Elias Rosenthal (od 1893), właściciel fabryki bielizny Abraham Raszewski (od 1910). Kamienicę zdobi rzeźba dłuta Władysława Marcinkowskiego ufundowana przez mieszkańca kamienicy Cyryla Ratajskiego oraz położone w roku 1959 sgraffito przedstawiające J.B. Quadro na koniu.
/Petroniusz za Wikipedią/

Reklama Zientka prowadzącego męski sklep odzieżowy w kamienicy ...