Cerkiew św. Jerzego

Bergkirche Sankt Georg

Cerkiew Świętego Jerzego w Bytowie – bytowska cerkiew greckokatolicka to kościół pod wezwaniem świętego Jerzego z lat 1675-1685, dawna świątynia ewangelicka (niem. Bergkirche Sankt Georg), zbudowany charakterystycznym systemem ryglowym, obecnie, po generalnym remoncie w latach osiemdziesiątych XX wieku, cerkiew bizantyjsko-ukraińska, w której można zobaczyć tabernakulum z XVII wieku z cerkwi Surochów, ikonostas (Carskie wrota), barokowe rzeźbione stalle i chór, malowidła ludowe oraz kopułę kościoła ...
Cerkiew Świętego Jerzego w Bytowie – bytowska cerkiew greckokatolicka to kościół pod wezwaniem świętego Jerzego z lat 1675-1685, dawna świątynia ewangelicka (niem. Bergkirche Sankt Georg), zbudowany charakterystycznym systemem ryglowym, obecnie, po generalnym remoncie w latach osiemdziesiątych XX wieku, cerkiew bizantyjsko-ukraińska, w której można zobaczyć tabernakulum z XVII wieku z cerkwi Surochów, ikonostas (Carskie wrota), barokowe rzeźbione stalle i chór, malowidła ludowe oraz kopułę kościoła w stylu architektury bizantyjskiej. Kościół zwany był Kaszubskim (odbywały się tu nabożeństwa w języku kaszubskim).

Kościół św. Jerzego w Bytowie. Reprodukcja widokówki wiszącej ...
    Kościół św. Jerzego w Bytowie.