Wnętrza kościoła
Plebania

Kościół św. Jana Chrzciciela

Kirche

Kościół św. Jana Chrzciciela znajduje się na terenie dawnego klasztoru cystersów przy ul. Opackiej w Przemęcie. Jest to świątynia trzynawowa posiadająca transept i dwie wieże w fasadzie. Wnętrza kościoła zdobi m.in. dekoracja stiukowa z końca XVII wieku, polichromia z tego samego okresu ale później częściowo przemalowana (lata 1883-86) a następnie odrestaurowana (lata 1956-57). Wyposażenie kościoła pochodzi głównie z końca XVII wieku (np. ołtarze, ambona) i z pierwszej ćwierci wieku XVIII (np. stalle, ...
Kościół św. Jana Chrzciciela znajduje się na terenie dawnego klasztoru cystersów przy ul. Opackiej w Przemęcie. Jest to świątynia trzynawowa posiadająca transept i dwie wieże w fasadzie. Wnętrza kościoła zdobi m.in. dekoracja stiukowa z końca XVII wieku, polichromia z tego samego okresu ale później częściowo przemalowana (lata 1883-86) a następnie odrestaurowana (lata 1956-57). Wyposażenie kościoła pochodzi głównie z końca XVII wieku (np. ołtarze, ambona) i z pierwszej ćwierci wieku XVIII (np. stalle, konfesjonały, tron opata, ławki) ale sięga również wieku XV (np. gotycka figura Matki Bożej z Dzieciątkiem z lat 1430-40). Z tablicy informacyjnej przed kościołem dowiadujemy się, że: "obecny kościół pw. św. Jana Chrzciciela wzniesiono na miejscu wcześniejszego w latach 1651-90 staraniem opatów: Mikołaja Żegockiego, Zygmunta Sulińskiego i Roberta Zbierskiego przy udziale architekta Jerzego Catenaciego. Po pożarze w latach 1758-59 odbudowany w nieco zmienionej formie.

Przemęt. Klasztor, dwór w Zaborowie, kościół i drogeria W. Raszke.
    Kościół św. Jana Chrzciciela w Przemęcie, fot. J. Siudecki.