Pomnik wojenny (Kielcza)

Kriegerdenkmal

Pomnik odsłonięto uroczyście i poświęcono dnia 2 sierpnia 1931 roku. Powstał on z inicjatywy związku weteranów z Kielczy by upamiętniał poległych w I wojnie światowej. Na uroczystość odsłonięcia przybyły poczty sztandarowe związku weteranów (Kriegerverein) z Kielczy i okolicznych miejscowości.
Pomnik w Kielczy był zbudowany z wapienia wydobywanego w miejscowości.. Od frontu na słupie pomnika umieszczono płaskorzeźbę św. Jerzego a jego szczyt wieńczył krzyż . Po bokach kolumny widniały nazwiska ...
Pomnik w Kielczy był zbudowany z wapienia wydobywanego w miejscowości.. Od frontu na słupie pomnika umieszczono płaskorzeźbę św. Jerzego a jego szczyt wieńczył krzyż . Po bokach kolumny widniały nazwiska ofiar umieszczone na dwóch metalowych tablicach. Obok kolumn były dwie kamienne ściany, na których był umieszczony napis w języku niemieckim „Poległym w wojnie światowej 1914 – 1918”.
Po II wojnie światowej pomnik popadł w ruinę w końcu w około 1965 roku go rozebrano. Elementy pomnika jak rycerz i tablice z nazwiskami zachowały się do dziś i są w posiadaniu Muzeum Parafialnego w Kielczy.
Pełna historia pomnika na stronie

Kielcza - dworzec kolejowy, kościół, szkoła, pomnik poległych ...