Wnętrza kościoła

Bazylika Przemienienia Pańskiego

Barokowy kościół kolegiacki pw. Przemienienia Pańskiego został zbudowany w latach 1676-1686 z fundacji biskupa Stanisława Sarnowskiego i jest najcenniejszym zabytkiem miasta. Posiada dwuwieżową fasadę (wieże dobudowano w latach 1718-24) oraz dwie pary barokowych kaplic bocznych po obu stronach korpusu, wzniesionych w 1756 r. z fundacji biskupa Wacława Hieronima Sierakowskiego.
W bogatym wnętrzu warto zobaczyć okazały ołtarz główny, a w nim - obraz ze sceną Ukrzyżowania. W kaplicy znajduje się cudowny ...
W bogatym wnętrzu warto zobaczyć okazały ołtarz główny, a w nim - obraz ze sceną Ukrzyżowania. W kaplicy znajduje się cudowny obraz Matki Bożej Ognistej - jedyny wizerunek Maryi o takim przydomku w Polsce.
Przykościelna dzwonnica pochodzi z 1745 r., została odnowiona w latach1902-05.
Za portalem polskaniezwykla.pl