Pomnik pamięci ofiar terroru hitlerowskiego

"13 października br. na terenie Zakładu dla Psychicznie i Nerwowo Chorych w Sieniawce, wchodzącego w skład Wielospecjalistycznego Szpitala SPZOZ w Zgorzelcu, odbyło się uroczyste odsłonięcie pomnika pamięci ofiar terroru hitlerowskiego. Inicjatorem budowy pomnika w miejscu, w którym podczas II wojny światowej mieściły się zakłady produkcji lotniczej Zittwerke A.G. i niemiecki obóz pracy Klein-Schönau – filia obozu koncentracyjnego Gross-Rosen, była Łużycka Grupa Poszukiwawcza, przy wydatnym wsparciu ...
"13 października br. na terenie Zakładu dla Psychicznie i Nerwowo Chorych w Sieniawce, wchodzącego w skład Wielospecjalistycznego Szpitala SPZOZ w Zgorzelcu, odbyło się uroczyste odsłonięcie pomnika pamięci ofiar terroru hitlerowskiego. Inicjatorem budowy pomnika w miejscu, w którym podczas II wojny światowej mieściły się zakłady produkcji lotniczej Zittwerke A.G. i niemiecki obóz pracy Klein-Schönau – filia obozu koncentracyjnego Gross-Rosen, była Łużycka Grupa Poszukiwawcza, przy wydatnym wsparciu Burmistrza Miasta i Gminy Bogatynia Andrzeja Grzmielewicza."

powiatzgorzelecki.info

"PAMIĘCI OFIAR TERRORU HITLEROWSKIEGO – OBYWATELI WIELU NARODÓW ...