Muzeum Regionalne (d. ratusz)

Ratusz

Muzeum Regionalne (d. Ratusz) – budowla w stylu klasycystycznym zaprojektowana przez Bonifacego Witkowskiego.
Została wybudowana w latach 1843–1845, na działce ofiarowanej przez ówczesnego dziedzica miasta Feliksa Mniewskiego.
Budynek stoi przy Placu J. Piłsudskiego skąd otwiera się długa perspektywa ul. Królewskiej i drogi prowadzącej w kierunku Warszawy.
W piętrowym ratuszu dominuje czworoboczna wieża z jednoosiowym ryzalitem w fasadzie. Część klasycystycznego wystroju architektonicznego elewacji ...
W piętrowym ratuszu dominuje czworoboczna wieża z jednoosiowym ryzalitem w fasadzie. Część klasycystycznego wystroju architektonicznego elewacji frontowej usunięto podczas okupacji hitlerowskiej.
Od 1981 ratusz jest siedzibą Muzeum Regionalnego w Kutnie, w którym można obejrzeć pamiątki i dokumenty obrazujące dzieje miasta. Źródło:

Kutno, ul. Królewska, w tle Ratusz.
    Zdobyczny sprzęt wojenny zgromadzony na placu w Kutnie, zdjęcie ...