Kościół Świętych Apostołów Piotra i Pawła

Cerkiew, kościół garnizonowy

Kościół świętych apostołów Piotra i Pawła w Suwałkach został wybudowany jako cerkiew 5. Brygady Strzeleckiej pod wezwaniem Aleksandra Newskiego. Po roku 1918 przejęli ją katolicy, a w 1923 roku duszpasterstwo wojskowe. Wówczas też przebudowano ją pozbawiając cech świadczących o pierwotnym przeznaczeniu. Kościół został uszkodzony w czasie II wojny światowej, kiedy w 1944 roku uciekający z miasta hitlerowcy wysadzili w powietrze główną wieżę. Po ostatniej przebudowie w roku 1958 zastąpiły ją dwie nowe. ...
Kościół świętych apostołów Piotra i Pawła w Suwałkach został wybudowany jako cerkiew 5. Brygady Strzeleckiej pod wezwaniem Aleksandra Newskiego. Po roku 1918 przejęli ją katolicy, a w 1923 roku duszpasterstwo wojskowe. Wówczas też przebudowano ją pozbawiając cech świadczących o pierwotnym przeznaczeniu. Kościół został uszkodzony w czasie II wojny światowej, kiedy w 1944 roku uciekający z miasta hitlerowcy wysadzili w powietrze główną wieżę. Po ostatniej przebudowie w roku 1958 zastąpiły ją dwie nowe. Obecnie kościół parafialny.

Kościół św. apostołów Piotra i Pawła w Suwałkach.
    Dawna cerkiew a obecnie kościół św. apostołów Piotra i Pawła w ...