Cmentarz wojskowy (wojenny)

Cmentarz żołnierzy Armii Radzieckiej

Cmentarze Żołnierskie z okresu I i II wojny światowej znajdują się w północnej części Dukli. Cmentarz żołnierzy z I wojny światowej powstał w latach 1916-17, a cmentarz z II wojny światowej założony został w wyniku prowadzonej po wojnie ekshumacji i porządkowania mogił wojennych.

Mogiły na obu cmentarzach są bezimienne, są tu pochowani żołnierze czechosłowaccy oraz sowieccy. Spoczywają tu również Polacy z Kresów Wschodnich wcieleni do sowieckiej armii. Na środku cmentarza znajduje się pomnik żołnierza ...

Mogiły na obu cmentarzach są bezimienne, są tu pochowani żołnierze czechosłowaccy oraz sowieccy. Spoczywają tu również Polacy z Kresów Wschodnich wcieleni do sowieckiej armii. Na środku cmentarza znajduje się pomnik żołnierza dłuta Stanisława Pomprowicza z Krosna.

Odnośnie opisu obiektu: Kwatera z I wojny powstała dopiero w latach 1921-1924. Pierwotne mogiły znajdowały się poniżej dzisiejszego cmentarza komunalnego, a powyżej na północ od Traktu Cesarskiego na trasie Dukla – Przemyśl. Na obecną kwaterę sprowadzano ciała nie tylko z prowizorycznego cmentarza, ale także 1601 ekshumowanych z całego powiatu krośnieńskiego. Założono 72 kwatery, w których złożono w sumie 3588 żołnierzy. Pochowani tutaj są bezimienni. Natomiast odnośnie kwatery z II wojny - powstała nie bezpośrednio po zakończeniu działań wojennych, ale dopiero w latach 1949-1953, podczas ekshumacji zwłok z terenów powiatu jasielskiego i krośnieńskiego. Wtedy znajdowało się tam około 7,7tyś pochowanych. Szacuje się, że spoczywa tam około 10 tys. żołnierzy. Żołnierze Polscy byli pierwotnie pochowani na cmentarzu parafialnym w Jasionce i w roku 1969 zostali przeniesieni na cmentarz wojenny w Dukli. W ewidencji pochowanych w gminie Dukla wpisanych jest 1531 nazwisk. Ciekawostką jest, iż w roku 2015 pochowany tu został rumuński pilot ekshumowany z wydobytego niemieckiego samolotu w Krościenku Wyżnym, a w roku 2016 pochowano tu dwóch żołnierzy francuskich. [morganghost]

Cmentarz żołnierzy Armii Radzieckiej i Czechosłowackiej poległych ...
    Dukla. Cmentarz żołnierzy Armii Radzieckiej i Czechosłowackiej ...