Latarnia morska Rozewie (nowa)

Neuer Leuchtturm

Jedna z dwóch latarni morskich na przylądku Rozewie (powiat pucki). Uruchomiono ją w roku 1875 i do roku 1910 funkcjonowała równocześnie ze "starą latarnią" (z 1822 roku). Jej wyłączenie z użytkowania podyktowane było modernizacją "starej latarni", którą wyposażono w światło elektryczne o unikalnej charakterystyce świecenia. Po II wojnie światowej "nową latarnię" użytkowano do około 1990 roku w charakterze wieży obserwacyjnej i miejsca lokalizacji anteny radaru strażnicy WOP. Wysokość latarni to ...
Jedna z dwóch latarni morskich na przylądku Rozewie (powiat pucki). Uruchomiono ją w roku 1875 i do roku 1910 funkcjonowała równocześnie ze "starą latarnią" (z 1822 roku). Jej wyłączenie z użytkowania podyktowane było modernizacją "starej latarni", którą wyposażono w światło elektryczne o unikalnej charakterystyce świecenia. Po II wojnie światowej "nową latarnię" użytkowano do około 1990 roku w charakterze wieży obserwacyjnej i miejsca lokalizacji anteny radaru strażnicy WOP. Wysokość latarni to 32,7 m. Dodatkowe informacje: .

Stara i nowa latarnie morskie w Rozewiu
    Widok ze starej latarni w kierunku nowej. Źródło: NAC, sygn.: ...