Sasino GWE
Powiat wejherowski

Powiat
Liczba zdjęć
Rodzaj
Wieś

Wieś jest siedzibą sołectwa Sasino, w którego skład wchodzą również miejscowości: Kamieńsko (Cegielnia), Osetnik (Stilo) (w pobliżu Latarnia Morska Stilo), Sasinko i Krzesiniec. Na północ od Sasina znajduje się rezerwat przyrody Choczewskie Cisy. Bezpośrednia bliskość Bałtyku i duże kompleksy leśne doprowadziły do przekształcenia się Sasina w miejscowość letniskowo-wypoczynkową.

W miejscowości znajduje się pałac z poł. XIX w. w postaci prostokątnej budowli z dwoma przybudówkami i dwuspadowym dachem. ...

W miejscowości znajduje się pałac z poł. XIX w. w postaci prostokątnej budowli z dwoma przybudówkami i dwuspadowym dachem. Zbudowany przez Wilhelma von Somnitz. W czasach największego rozkwitu w majątku pracowało ponad 200 osób. W 1945 splądrowany przez żołnierzy Armii Czerwonej, następnie przekształcony kolejno w ośrodek kolonijny i wczasowy
Źródło: Wikipedia
  Obiekty