ID: 7333697 ADMINISTRATORZY

Łubiana

Powiat
Rodzaj
Wieś

Pierwsze historyczne wzmianki o miejscowości pochodzą z roku 1284 z dokumentu Mściwoja II, mówiącego o regionie Piśni. Od II pokoju toruńskiego w roku 1466 na obszarze I Rzeczypospolitej. W efekcie I rozbioru Polski w roku 1772 dostała się pod zwierzchnictwo administracyjne zaboru pruskiego. W 1861 r. Łubiana, w której była huta szkła i szkoła, liczyła 336 mieszkańców. Po I wojnie światowej Łubiana powróciła do Polski. W okolicach Łubiany 26 maja 1944 doszło do starcia ponad 50 żołnierzy podziemia ...
Pierwsze historyczne wzmianki o miejscowości pochodzą z roku 1284 z dokumentu Mściwoja II, mówiącego o regionie Piśni. Od II pokoju toruńskiego w roku 1466 na obszarze I Rzeczypospolitej. W efekcie I rozbioru Polski w roku 1772 dostała się pod zwierzchnictwo administracyjne zaboru pruskiego. W 1861 r. Łubiana, w której była huta szkła i szkoła, liczyła 336 mieszkańców. Po I wojnie światowej Łubiana powróciła do Polski. W okolicach Łubiany 26 maja 1944 doszło do starcia ponad 50 żołnierzy podziemia Gryfa Pomorskiego i AK ze zgrupowania Leona Kulasa – Zawiszy z okrążającymi je oddziałami niemieckiej policji i SS. Największą sławę nie tylko w kraju, ale na całym świecie zyskała Łubiana dzięki powstałemu na jej terenie w 1969 r. Zakładowi Porcelany Stołowej i swoim pięknym wyrobom.
Źródło: Wikipedia
  Obiekty