2016 - Budowa łącznicy kolejowej i mostu na Stryszawce w Suchej Beskidzkiej

Most kolejowy (rz. Stryszawka / Łącznica nr 625 - Sucha Beskidzka)
Przystanek kolejowy Sucha Beskidzka Zamek

Łącznica nr 625 Sucha Beskidzka Północ - Sucha Beskidzka Południe

Łącznica kolejowa długości 0,700 km pomiędzy linią kolejową nr 97 Skawina - Żywiec a linią kolejową nr 98 Sucha Beskidzka - Chabówka. Wybudowana w 2016 r. oficjalnie otwarta 9 czerwca 2017 r. w samo południe, oddana do eksploatacji 11 czerwca. Przebiega łukiem, równolegle do miejskiej obwodnicy drogowej w Suchej Beskidzkiej (DK 28), pomiędzy zwrotnicą na linii nr 97 (Sucha Beskidzka Północ) a zwrotnicą na linii nr 98 (Sucha Beskidzka Południe). Na trasie łącznicy znajduje się jednoprzęsłowy most ...
Łącznica kolejowa długości 0,700 km pomiędzy linią kolejową nr 97 Skawina - Żywiec a linią kolejową nr 98 Sucha Beskidzka - Chabówka. Wybudowana w 2016 r. oficjalnie otwarta 9 czerwca 2017 r. w samo południe, oddana do eksploatacji 11 czerwca. Przebiega łukiem, równolegle do miejskiej obwodnicy drogowej w Suchej Beskidzkiej (DK 28), pomiędzy zwrotnicą na linii nr 97 (Sucha Beskidzka Północ) a zwrotnicą na linii nr 98 (Sucha Beskidzka Południe). Na trasie łącznicy znajduje się jednoprzęsłowy most na Stryszawce oraz przystanek Sucha Beskidzka Zamek. Łącznica skraca przejazd na kolejowej zakopiance o ok. 3, 5 km i eliminuje wjazd i wyjazd do stacji Sucha Beskidzka i przepinanie lokomotywy co powoduje zyskanie na czasie ok. 15 do 20 minut .

Fragment łącznicy kolejowej w Suchej Beskidzkiej z południowym ...
    Północny kraniec peronu przystanku Sucha Beskidzka Zamek usytuowanego ...