Fontanna (nieczynna)

przełom XIX i XX w.
Istnieje częściowo

Podczas prac budowlanych przeprowadzonych w latach 1868-1869 przed frontem szpitala urządzono niewielki park z fontanną. Obecnie (2018 r.) na terenie szpitalnego parku (porośniętego dziką roślinnością), przed fasadą głównego budynku szpitalnego (B) zachował się kolisty basen fontanny, wykonany ze sztucznego kamienia.

Współrzędne: 51.206563, 16.149716

Źródło:
1. Gminna ewidencja zabytków
2. E. Dymarska i in. Legnica —Tarninów. Przedmieście Jaworskie, Złotoryjskie ...

Źródło:
2. E. Dymarska i in. Legnica —Tarninów. Przedmieście Jaworskie, Złotoryjskie i fragment Chojnowskiego, Studium historyczno-urbanistyczne, Regionalny Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków , Wrocław 2007
3. Wywiad terenowy.
(Iras-Legzol)