Oddziały: dzienny psychiatryczny i leczenia uzależnień

Kreissler-Stifftung

Nr rej. zabytków 49/A/1-6 z dn. 07-05-2001 r. (WEZ, 2001 r.)

Dwukondygnacyjny (częściowo trzykondygnacyjny) budynek wzniesiony w latach 1899–1901 na planie prostokątów szerszych i węższych, zestawionych ze sobą wzdłuż osi podłużnej . Bryła budynku komponowana addycyjnie z zaznaczeniem asymetrii, złożona z przemiennie zestawionych członów niższych i wyższych nakrytych dachami: czterospadowymi, dwuspadowymi i trójspadowymi.

Pierwotnie ulokowano tutaj oddział dla umysłowo chorych (Kreissler-Stifftung).
Po zakończeniu II wojny światowej w 1945 r. budynek przejęła Armia Czerwona, włączając go do zespołu szpitalnego ginekologiczno-położniczego.
W 1993 r. obiekt został przekazany władzom polskim, a następnie (w 1995 r.) oddany do użytkowania przez Wojewódzki Szpital Psychiatryczny w Złotoryi. Obiekt wszedł w skład Ośrodka Psychiatrycznej i Odwykowej Opieki Zdrowotnej.
W czasie remontu przeprowadzonego przed 2001 r. obiekt został otynkowany na nowo, z odtworzeniem obramień okiennych jako tynkowych (pierwotnie z cegły), wykonano nowe schody zewnętrzne i pokrycie dachowe oraz wymieniono drewnianą stolarkę okienną na okna z plastiku.
Obecnie (2018 r.) w budynku znajdują się:
Oddział dzienny psychiatryczny (D).