ORP Burza

ORP Burza –niszczyciel typu Wicher, zwodowany w 1926 r. we francuskiej stoczni Chantiers Navals Français. 30 sierpnia 1939 r. okręt wraz z niszczycielami Błyskawica i Grom otrzymał rozkaz wycofania się z Morza Bałtyckiego do Wielkiej Brytanii w obliczu grożącego wybuchu II wojny światowej. W kwietniu i maju 1940 r. ORP Burza wziął udział w kampanii norweskiej, a następnie w kampanii francuskiej. W 1942 r. okręt przeszedł remont połączony z generalnym przezbrojeniem i powrócił do służby eskortowej ...
ORP Burza –niszczyciel typu Wicher, zwodowany w 1926 r. we francuskiej stoczni Chantiers Navals Français. 30 sierpnia 1939 r. okręt wraz z niszczycielami Błyskawica i Grom otrzymał rozkaz wycofania się z Morza Bałtyckiego do Wielkiej Brytanii w obliczu grożącego wybuchu II wojny światowej. W kwietniu i maju 1940 r. ORP Burza wziął udział w kampanii norweskiej, a następnie w kampanii francuskiej. W 1942 r. okręt przeszedł remont połączony z generalnym przezbrojeniem i powrócił do służby eskortowej na Atlantyku. Od 1944 r. pełnił służbę jako okręt szkolny, a od 1946 r. jako baza okrętów podwodnych w Harwich. Burza przyholowana do Polski w 1951 r., w 1955 r. wcielona została do Marynarki Wojennej PRL jako okręt obrony przeciwlotniczej. W 1959 r. ORP Burza zakończył czynną służbę i rok później został przeklasyfikowany na okręt-muzeum, którego rolę pełnił do 1976 r. We wrześniu 1977 r. okręt został złomowany.

Wesołych Świąt z ORP Burza
    Makieta niszczyciela Burza