Zbiornik na wodę

Wasserbehalter

Istnieje częściowo

W latach 20., dla potrzeb tworzonego na zboczach Stróżka (od Słonecznej Polany) i Wzgórza Gedymina pola golfowego (górna granica łąki powyżej stawu) zbudowano szereg instalacji hydrotechnicznych, których zadaniem było zbieranie wody do podlewania pól w okresie suszy. Wzgórze Gedymina jest terenem wodonośnym i nie wykluczone, że zbiorniki także mogły zasilać w wodę techniczną samo uzdrowisko (zbiornik przy ul. Narciarskiej). Nadwyżki wody ze zbiorników odprowadzano do zbudowanych drenaży - strumieni ...
W latach 20., dla potrzeb tworzonego na zboczach Stróżka (od Słonecznej Polany) i Wzgórza Gedymina pola golfowego (górna granica łąki powyżej stawu) zbudowano szereg instalacji hydrotechnicznych, których zadaniem było zbieranie wody do podlewania pól w okresie suszy. Wzgórze Gedymina jest terenem wodonośnym i nie wykluczone, że zbiorniki także mogły zasilać w wodę techniczną samo uzdrowisko (zbiornik przy ul. Narciarskiej). Nadwyżki wody ze zbiorników odprowadzano do zbudowanych drenaży - strumieni poza teren pola golfowego. Obecnie system drenażu przestał być drożny i cały teren poniżej Belwederu po każdych większych opadach deszczu zamienia się w jedno wielkie bagno. Zbiornik na Wzgórzu Gedymina jest również nieczynny. (moose)

Zbiornik na wodę przy dawnej restauracji "Belweder".
    Wzgórze Giedymina, widoczna cysterna dostarczająca wodę restauracji ...