Konkatedra św. Wojciecha

Murowany, gotycki kościół w Prabutach wzniesiony w latach 1300-1330 na wzór kwidzyńskiej konkatedry. Katolikom służył do 1525 roku, kiedy to świątynie przejęli ewangelicy i dopiero 1982 roku ponownie stał się katolicki. Świątynia podobnie jak miasto na przestrzeni wieków przeżyła wiele burzliwych wydarzeń. W 1688 r. pożar strawił wnętrze kościoła a 1807 r. wojska napoleońskie przekształciły kościół w szpital i magazyn. Jednak największe zniszczenia spowodowała II wojna światowa i dopiero w latach ...
Murowany, gotycki kościół w Prabutach wzniesiony w latach 1300-1330 na wzór kwidzyńskiej konkatedry. Katolikom służył do 1525 roku, kiedy to świątynie przejęli ewangelicy i dopiero 1982 roku ponownie stał się katolicki. Świątynia podobnie jak miasto na przestrzeni wieków przeżyła wiele burzliwych wydarzeń. W 1688 r. pożar strawił wnętrze kościoła a 1807 r. wojska napoleońskie przekształciły kościół w szpital i magazyn. Jednak największe zniszczenia spowodowała II wojna światowa i dopiero w latach 1980 - 1982 odbudowano kościół. W 1992 roku kościół został podniesiony do rangi konkatedry.

Dawny rynek z widokiem na kościół ewangelicki.
    Prabuty, panorama miasta z kościołem Św. Wojciecha.