Basteja 5

Basteja 5 (numeracja na potrzeby portalu zgodnie z planem zamku z 1969 roku) znajduje się w południowo-zachodnim odcinku zewnętrznego pierścienia murów obronnych zamku Bolko. Basteję zbudowano na planie owalu. Prawdopodobnie, przed wybudowaniem zewnętrznego pierścienia murów okalających zamek, basteja była częścią miejskich murów obronnych Bolkowa (połączenie murów zamku i miasta nastąpiło w połowie XIV wieku), co potwierdza rekonstrukcja ...
Basteja 5 (numeracja na potrzeby portalu zgodnie z planem zamku z 1969 roku) znajduje się w południowo-zachodnim odcinku zewnętrznego pierścienia murów obronnych zamku Bolko. Basteję zbudowano na planie owalu. Prawdopodobnie, przed wybudowaniem zewnętrznego pierścienia murów okalających zamek, basteja była częścią miejskich murów obronnych Bolkowa (połączenie murów zamku i miasta nastąpiło w połowie XIV wieku), co potwierdza rekonstrukcja zamku z XIV wieku . Dawniej baszta była zadaszona. Basteja to budowla fortyfikacyjna w formie niskiej, przysadzistej baszty obronnej, wysunięta przed mur obronny, będąca stanowiskiem ogniowym artylerii.

Mur zamku dolnego widziany z wieży
    Ruiny wieży zamku w Bolkowie.