Społeczna Szkola Podstawowa (d. pałac)

Schloss Nippoglense, Pałac Puttkamerow

Pałac w Niepoględziu został wybudowany po 1864 r., ale przy jego budowie wykorzystano mury starego zamku, pamiętającego czasy średniowiecza. Od 1733 r. wieś należała do rodziny von Zitzevitz, ale już w 1882 r. przeszła w posiadanie von Puttkamerów. Pałac jest dwuskrzydłowy, ale ma dość niezwykły rzut - oba skrzydła, ustawione pod kątem prostym, są połączone trójkondygnacyjną, ośmioboczną wieżą, mieszczącą klatkę schodową. Do narożnika skrzydła wschodniego również przylega niewielka okrągła wieżyczka. ...
Pałac w Niepoględziu został wybudowany po 1864 r., ale przy jego budowie wykorzystano mury starego zamku, pamiętającego czasy średniowiecza. Od 1733 r. wieś należała do rodziny von Zitzevitz, ale już w 1882 r. przeszła w posiadanie von Puttkamerów. Pałac jest dwuskrzydłowy, ale ma dość niezwykły rzut - oba skrzydła, ustawione pod kątem prostym, są połączone trójkondygnacyjną, ośmioboczną wieżą, mieszczącą klatkę schodową. Do narożnika skrzydła wschodniego również przylega niewielka okrągła wieżyczka. Obydwa skrzydła są dwukondygnacyjne, kryte wysokimi mansardowymi dachami z lukarnami, co nadaje pałacowi cechy neobarokowe. Warto zobaczyć ocalałe z pierwotnego wyposażenia pałacu elementy: neobarokowy kominek i drzwi ozdobione herbami von Puttkamerów.

Dawny pałac w Niepoględziu.
    Pałac Niepoględzie.