Wnętrza pałacu

Detale architektoniczne

Pałac Wodzickich

Pałac Przebendowskich

Pałac Wodzickich - pierwotny budynek powstał ok. 1741 roku w wyniku połączenia dwóch sąsiadujących ze sobą kamienic przez starostę krakowskiego Przebendowskiego (dlatego nazywano go Pałacem Przebendowskiego). Po pożarze w roku 1781 budynek zakupił Franciszek Wodzicki przebudowując go zgodnie z projektem Jana Ferdynanda Naxa. W pewnym okresie czasu przed II wojną światową pałac był siedzibą Krakowskiego Klubu Automobilowego. Pałac przetrał ostatnią wojnę. Po odrestaurowaniu przeznaczono go na siedzibę ...
Pałac Wodzickich - pierwotny budynek powstał ok. 1741 roku w wyniku połączenia dwóch sąsiadujących ze sobą kamienic przez starostę krakowskiego Przebendowskiego (dlatego nazywano go Pałacem Przebendowskiego). Po pożarze w roku 1781 budynek zakupił Franciszek Wodzicki przebudowując go zgodnie z projektem Jana Ferdynanda Naxa. W pewnym okresie czasu przed II wojną światową pałac był siedzibą Krakowskiego Klubu Automobilowego. Pałac przetrał ostatnią wojnę. Po odrestaurowaniu przeznaczono go na siedzibę Krakowskiego Oddziału Stowarzyszenia Architektów Polskich (SARP).

Fasada pałacu
    Pałac Wodzickich w Krakowie, przed wojną - siedziba Krakowskiego ...