Kopiec Krakusa

Kopiec Kraka

Kopiec Krakusa, kopiec Kraka – kopiec znajdujący się w Krakowie, na prawym brzegu Wisły w dzielnicy Podgórze, usypany na najwyższym wzniesieniu wapiennego zrębu Krzemionek – Wzgórzu Lasoty (271 m). Wysokość od podstawy – 16 m, średnica u podstawy 57 m, górna 8 m (wierzchołek płaski), objętość 19 100 m³. Z kopcem Krakusa związane są obchody Rękawki.
W latach 1934–1937, pod patronatem Polskiej Akademii Umiejętności przeprowadzono wykopaliska archeologiczne przez Józefa Żurowskiego i Franciszka Jakubika. ...
Jan Długosz łączył jego usypanie z osobą Kraka, legendarnego założyciela miasta Krakowa. Opisuje, że pogrzebano go zgodnie ze zwyczajem na szczycie wzgórza, zaś dwaj jego synowie, wykonując jego wolę, wznieśli kopiec na wieczną pamiątkę.

komentarze: 0
    Kopiec Krakusa w Krakowie, grafika - akwaforta pobrana z http://pauart.pl/app/artwork?id=57dbc2180cf27c005146a10a.
    Krakus w interpretacji malarskiej W. E. Radzikowskiego (1840-1905).
    Kopiec Krakusa w końcowym okresie badań. Stan w połowie września ...