Kościół św. Michała Archanioła

St. Markuskirche in Syrin

W 1938 r.kościół został przeniesiony do Parku Kościuszki w Katowicach
Kościół św. Michała Archanioła w Katowicach najstarsza budowla sakralna na terenie Katowic. Jest to drewniany, jednonawowy kościół położony w Parku Kościuszki w Brynowie.
Został zbudowany w 1510 w Syryni (powiat wodzisławski), w 1938 został przeniesiony do Katowic jako pierwszy obiekt w powstającym wówczas skansenie, który ostatecznie nie powstał. We wnętrzu ...
Został zbudowany w 1510 w Syryni (powiat wodzisławski), w 1938 został przeniesiony do Katowic jako pierwszy obiekt w powstającym wówczas skansenie, który ostatecznie nie powstał. We wnętrzu kościoła znajduje się korpus XVII-wiecznej, drewnianej ambony i od 1970 drewniana rzeźba Matki Boskiej z Dzieciątkiem, późnogotycka, z początku XVI wieku, przeniesiona z Dębieńska (rybnickie). W kruchcie znajduje się: XV-wieczna kropielnica z kamienia i drewniana skrzynia z okuciami z XVIII-XIX w. Kościół i dzwonnica otoczone są drewnianym ogrodzeniem z trzema bramami. Wolno stojąca dzwonnica pochodzi

Syrynia. Kościół św Marka przeniesiony w 1938 r. do Katowic i ...
    Syrynia. Widok na kościół św. Michała Archanioła.