Cmentarz wojenny nr 287 - Roztoka

Cmentarz wojenny nr 287 - Roztoka – cmentarz z I wojny światowej znajdujący się we wsi Roztoka w województwie małopolskim, w powiecie tarnowskim, w gminie Zakliczyn. Jest jednym z 400 zachodniogalicyjskich cmentarzy wojennych zbudowanych przez Oddział Grobów Wojennych C. i K. Komendantury Wojskowej w Krakowie. W VIII okręgu brzeskim cmentarzy tych jest 52.
Cmentarz znajduje się na zboczu góry i ma kształt prostokąta. Od strony zbocza znajduje się mur pokryty dachówką ze ścianą pomnikową pośrodku, ...
Cmentarz znajduje się na zboczu góry i ma kształt prostokąta. Od strony zbocza znajduje się mur pokryty dachówką ze ścianą pomnikową pośrodku, natomiast z przodu i po bokach cmentarz ogrodzony jest betonowymi słupkami i metalowym łańcuchem. Na ścianie pomnikowej znajduje się wysoki betonowy krzyż, na którym na dole widnieje data "1915". W tym miejscu była także tablica inskrypcyjna, na której widniał napis: "Es Musste Nacht In Diesen Augen Werden Damit Ein Neuer Tag Euch Erschien" oznaczający w wolnym tłumaczeniu: "CZERŃ NOCY MUSIAŁA ZASNUĆ TE OCZY BY DLA WAS ZAŚWITAŁ NOWY DZIEŃ" Na niektórych nagrobkach brakuje tabliczek imiennych, a te które pozostały są już słabo czytelne. Pochowani: 34 żołnierzy austro-węgierskich w pojedynczych mogiłach Stoczone bitwy: Pochowani żołnierze walczyli na linii Dunajca i strategicznego przyczółka mostowego. Polegli przy próbie odciążenia zagrożonego frontu karpackiego. Daty śmierci: II 1915 r.

Cmentarz wojenny w Roztoce.Obraz namalowany przez kaprala Janosza ...
    Cmentarz poległych w I wojnie światowej.