Cmentarz wojenny nr 157 - Dąbrówka Tuchowska

1914 r.

Jest to niewielki cmentarz zaprojektowany przez Heinricha Scholza wokół istniejącej wcześniej kapliczki. Znajduje się przy drodze wojewódzkiej nr 977. Heinrich Scholz zaprojektował cmentarz w miejscu pierwszego pochówku żołnierzy. Cmentarz wykonano na planie sześcioboku. Obecnie ogrodzenie stanowią betonowa podmurówka, murowane z kamienia słupki i metalowe segmenty między nimi. Wejście przez jednoskrzydłową furtkę od strony drogi. Zaraz za wejściem jest kapliczka, za nią, w środku cmentarza drzewa, ...
Jest to niewielki cmentarz zaprojektowany przez Heinricha Scholza wokół istniejącej wcześniej kapliczki. Znajduje się przy drodze wojewódzkiej nr 977. Heinrich Scholz zaprojektował cmentarz w miejscu pierwszego pochówku żołnierzy. Cmentarz wykonano na planie sześcioboku. Obecnie ogrodzenie stanowią betonowa podmurówka, murowane z kamienia słupki i metalowe segmenty między nimi. Wejście przez jednoskrzydłową furtkę od strony drogi. Zaraz za wejściem jest kapliczka, za nią, w środku cmentarza drzewa, które posadzone zostały jeszcze w trakcie budowy cmentarza. Wokół drzew półkolem rozmieszczono nagrobki. Są to betonowe stele w formie stylizowanego krzyża. Na przedniej ścianie stel umieszczono żeliwne krzyże z motywem wieńca laurowego i tabliczki z nazwiskami poległych. Są dwa rodzaje krzyży: dwuramienne krzyże lotaryńskie i jednoramienne krzyże maltańskie.
Za portalem Wikipedia

Cmentarz wojenny nr 157 w Dąbrówce Tuchowskiej przed przystąpieniem ...