Kaplica Podwyższenia Krzyża Świętego

Pod wezwaniem św. Jana Nepomucena

W centrum wsi znajduje się murowana kaplica, początkowo pod wezwaniem św. Jana Nepomucena. W 1847 roku wzniósł ją Józef von Aulock. Do tej już istniejącej kapliczki małżonkowie Paweł i Maria Mnich wraz z mieszkańcami Kochcic dobudowali w latach 1886 – 1887 obecnie istniejącą kaplicę. Małżeństwo nie miało dzieci i w intencji ich uproszenia ufundowało kaplicę.

Po tym fakcie doczekało się potomstwa.

W 1888 roku proboszcz Wawrzek prosi o pozwolenie poświęcenia kaplicy pod wezwaniem św. Jana Nepomucena. ...

W 1888 roku proboszcz Wawrzek prosi o pozwolenie poświęcenia kaplicy pod wezwaniem św. Jana Nepomucena. Uzasadnia prośbę tym, że ludzie w podeszłym wieku nie mogą uczęszczać na msze święte do Kochanowic.

W 1923 roku kaplica doczekała się gruntownego remontu.

Ksiądz proboszcz Alojzy Kurpas z Kochanowic poświęcił ją pod wezwaniem Podwyższenia Krzyża Świętego 19 września 1924 roku.

Kochcice. Sklep Halamy, szkoła, gospoda i kaplica.
    Kochcice. Sklep Halamy, szkoła, gospoda, kaplica.