Pałac (Biały Dwór)

Schloss Ober-Stentsch

XIXw

Pałac o skromnych cechach eklektycznych wybudowany w latach 70-tych XIX wieku na murach średniowiecznego zameczku, który rozebrano około roku 1856. W tym samym czasie założono park. W roku 1901 przeprowadzono remont pałacu, w 1920 roku rozbudowano go. Po II wojnie światowej do 1948 roku pałac zajmowała Armia Czerwona. Później mieściła się w pałacu szkoła podstawowa, a od 1952 roku Państwowe Gospodarstwo Rolne. W tym czasie pałac zaadoptowano na biura i mieszkania dla pracowników. Od 1993 roku pałac ...
Pałac o skromnych cechach eklektycznych wybudowany w latach 70-tych XIX wieku na murach średniowiecznego zameczku, który rozebrano około roku 1856. W tym samym czasie założono park. W roku 1901 przeprowadzono remont pałacu, w 1920 roku rozbudowano go. Po II wojnie światowej do 1948 roku pałac zajmowała Armia Czerwona. Później mieściła się w pałacu szkoła podstawowa, a od 1952 roku Państwowe Gospodarstwo Rolne. W tym czasie pałac zaadoptowano na biura i mieszkania dla pracowników. Od 1993 roku pałac przejęty przez Agencję Własności Rolnej Skarbu Państwa, która go wydzierżawiła. Od 2005 roku w rękach prywatnych, nieużytkowany. Pałac założony na planie zbliżonym do litery „T”, dwukondygnacyjny, siedmioosiowy ustawiony frontem do wnętrza dziedzińca gospodarczego i dostawionego pod kątem prostym do północno-wschodniej ściany szczytowej dwukondygnacyjnego, zryzalitowanego skrzydła bocznego z niewielkim, cylindrycznym wykuszem wychodzącym z partii piętra z północnego narożnika. Całość kryta dachem dwuspadowym.

Szczaniec, schloss Ober-Stentsch - Biały Dwór na litografii Alexandra ...
    Pałace w Szczańcu, Biały Dwór i Czerwony Dwór.