Cmentarz wojenny nr 181 - Siemiechów

Cmentarz wojenny nr 181 w Siemiechowie . Cmentarz położony na północ od wsi, na terenie lekko wznoszącym się przy skrzyżowaniu dróg lokalnych, w przysiółku Moszczenica, otoczony lasem. Powstał w latach 1916-1918. Zaprojektowany przez S. Hallera. Pierwotnie obiekt założony na planie prostokąta ze ściętym narożnikiem. Po dokonanej w latach 70-tych XX w.generalnej przebudowie, obiekt założony na planie nieforemnego pięcioboku. Cmentarz ogrodzony metalowym płotkiem ustawionym na fundamencie. ...
Cmentarz wojenny nr 181 w Siemiechowie . Cmentarz położony na północ od wsi, na terenie lekko wznoszącym się przy skrzyżowaniu dróg lokalnych, w przysiółku Moszczenica, otoczony lasem. Powstał w latach 1916-1918. Zaprojektowany przez S. Hallera. Pierwotnie obiekt założony na planie prostokąta ze ściętym narożnikiem. Po dokonanej w latach 70-tych XX w.generalnej przebudowie, obiekt założony na planie nieforemnego pięcioboku. Cmentarz ogrodzony metalowym płotkiem ustawionym na fundamencie. W obiekcie neoklasycystyczna kaplica, w której odprawiane są okazjonalnie msze święte. Na mogiłach betonowe cokoliki, a na nich żeliwne krzyże w różnych rozmiarach. Na licu owalne, emaliowane tabliczki imienne. Na cmentarzu pochowanych 159 żołnierzy armii austro-węgierskiej i 19 żołnierzy armii rosyjskiej.
Za stroną Giny Gromnik

Cmentarz wojenny nr 181 w Siemiechowie przed przystąpieniem do ...