Kościół Niepokalanego Poczęcia NMP

Ewangelische Kirche, Marienkirche

Kościół w Resku zbudowano na przełomie XIV i XV w. a pierwsza wzmianka w dokumentach na jego temat pochodzi z 1427r. Gotycka świątynia jest typu halowego, co oznacza, że posiada trzy nawy równej wysokości. W XVI w. dobudowano dwie kaplice po obu stronach wieży a w 1882 r. kościół przeszedł gruntowną przebudowę, którą kierował szczeciński architekt Kruhl. Przebudowa nadała kościołowi dzisiejszy wygląd. Wówczas wieża osiągnęła wysokość 67 m. XVIII w. umieszczono barokowe organy. W okresie reformacji, ...
Kościół w Resku zbudowano na przełomie XIV i XV w. a pierwsza wzmianka w dokumentach na jego temat pochodzi z 1427r. Gotycka świątynia jest typu halowego, co oznacza, że posiada trzy nawy równej wysokości. W XVI w. dobudowano dwie kaplice po obu stronach wieży a w 1882 r. kościół przeszedł gruntowną przebudowę, którą kierował szczeciński architekt Kruhl. Przebudowa nadała kościołowi dzisiejszy wygląd. Wówczas wieża osiągnęła wysokość 67 m. XVIII w. umieszczono barokowe organy. W okresie reformacji, na kilkaset lat, kościół został zamieniony na zbór protestancki.

Fragment dawnego rynku z widokiem na kościół ewangelicki.
    Resko. Widok na fragment miasta i rzekę Rega. Zdjęcie z 1900 roku, ...