Dom handlowy

Dom towarowy Edelsteina, Powszechny Dom Towarowy

Trój kondygnacyjny budynek został wzniesiony ok.1907 r. przy ówczesnej ul. Morskiej 43, na miejscu zabudowań dawnego sołectwa wiejskiego dla Waltera Edelsteina - pierwszego właściciela. Walter Edelstein w owym czasie posiadał także sklep w Gdańsku przy dzisiejszej ul. Długiej 72-74. Oprócz prowadzenia działalnosci handlowej był wydawca pocztowek i fotografii z początku XX w. Od 1922 r. włascicielami domu towarowego zostala rodzina Alfreda Gebauer. W marcu 1945 r.budynek został częściowo zniszczony ...
Trój kondygnacyjny budynek został wzniesiony ok.1907 r. przy ówczesnej ul. Morskiej 43, na miejscu zabudowań dawnego sołectwa wiejskiego dla Waltera Edelsteina - pierwszego właściciela. Walter Edelstein w owym czasie posiadał także sklep w Gdańsku przy dzisiejszej ul. Długiej 72-74. Oprócz prowadzenia działalnosci handlowej był wydawca pocztowek i fotografii z początku XX w. Od 1922 r. włascicielami domu towarowego zostala rodzina Alfreda Gebauer. W marcu 1945 r.budynek został częściowo zniszczony w wyniku działań wojennych. Spaleniu uległ dach oraz górna kondygnacja budynku, a takze wschodnia fasada od strony Hotelu Metropol. Około 1950 r. budynek przebudowano i umieszczono w nim Powszechny Dom Towarowy.

Plac Przyjaciół Sopotu. W tle Powszechny Dom Towarowy (Bohaterów ...
    Plac Przyjaciół Sopotu, z widokiem na ul. Bohaterów Monte Cassino ...