Brama Szczebrzeska

Brama Szczebrzeska wzniesiona została wg projektu Bernarda Morando w latach 1603-1605. Brama została umieszczona w kurtynie pomiędzy bastionami II i III, otwierała się ku traktowi szczebrzeszyńskiemu, poprzez groblę biegnąca ponad obronną zalewą wodną. Przebudowa bramy nastąpiła w latach 1821-1824 z nadaniem cech architektury klasycystycznej. W 1866 roku, po likwidacji twierdzy, zamurowano przejazd. W tym okresie mieściła więzienie i odwach. Po II wojnie światowej, początkowo mieścił się tu urząd ...
Brama Szczebrzeska wzniesiona została wg projektu Bernarda Morando w latach 1603-1605. Brama została umieszczona w kurtynie pomiędzy bastionami II i III, otwierała się ku traktowi szczebrzeszyńskiemu, poprzez groblę biegnąca ponad obronną zalewą wodną. Przebudowa bramy nastąpiła w latach 1821-1824 z nadaniem cech architektury klasycystycznej. W 1866 roku, po likwidacji twierdzy, zamurowano przejazd. W tym okresie mieściła więzienie i odwach. Po II wojnie światowej, początkowo mieścił się tu urząd repatriacyjny i radiowęzeł, a następnie w latach 50. i 60. hotel „Staromiejski”. Do lat 90. XX wieku mieścił się tu komisariat policji. W latach 2007-2009 przeprowadzono gruntowny remont w ramach projektu „Konserwacja, renowacja i adaptacja na cele kultury zespołów fortyfikacji Starego Miasta w Zamościu” nadający mu obecny wygląd.
Źródło -: Zamojskie Centrum Informacji Turystycznej i Historycznej w Zamościu.

Brama Szczebrzeska.