Arsenał

XVI

Pierwszy arsenał powstał pod koniec XVI wieku. Jan Zamoyski gromadził w nim swoje zdobycze i trofea z licznych wypraw. Następny arsenał wybudowano w I poł. XVII wieku na południe od pałacu, w pobliżu dawnego bastionu III (dzisiejsza ul. Zamkowa, uległ on jednak częściowemu zniszczeniu podczas pożaru w roku 1658, po którym w latach 70. tego stulecia pojawił się obecny budynek, o długości ponad 60 m. Początkowo z jedną kondygnacją, drugą dobudowano dopiero w I poł. XIX wieku podczas modernizacji twierdzy. ...
Pierwszy arsenał powstał pod koniec XVI wieku. Jan Zamoyski gromadził w nim swoje zdobycze i trofea z licznych wypraw. Następny arsenał wybudowano w I poł. XVII wieku na południe od pałacu, w pobliżu dawnego bastionu III (dzisiejsza ul. Zamkowa, uległ on jednak częściowemu zniszczeniu podczas pożaru w roku 1658, po którym w latach 70. tego stulecia pojawił się obecny budynek, o długości ponad 60 m. Początkowo z jedną kondygnacją, drugą dobudowano dopiero w I poł. XIX wieku podczas modernizacji twierdzy. Przebudowany został w stylu klasycystycznym, pojawiły się również obecne arkady (arkadowy portal) i schody na pierwsze piętro, przy wejściu do tego budynku. W tym czasie stanowił także areszt oraz magazyny i stajnie wojskowe.

W okresie międzywojennym mieściły się tu szkoły, po II wojnie światowej stolarnia, a od roku 1984 Muzeum Barwy i Oręża "Arsenał" (jako oddział Muzeum Zamojskiego), którego nazwę zmieniono w 2015 r. na obecną - Muzeum Fortyfikacji i Broni "Arsenał".

Arsenał.
    Arsenał.