Myśliborski Ośrodek Kultury (d. klasztor dominikanów)

Dominikanerkloster, Kloster, Heimatmuseum

XIII w.

Klasztor dominikanów, obecnie cenna atrakcja turystyczna miasta, jest jedynym klasztorem zbudowanym na terenie dawnej Nowej Marchii. Wybudowano go na przełomie XIII i XIV w., na południowym skraju miasta. Składał się z kościoła i zabudowań klasztornych otaczających prostokątny wewnętrzny dziedziniec (wirydarz).

Do obecnych czasów zachował się kościół klasztorny i zachodnie skrzydło klasztoru. Obecnie w kościele ma swoją siedzibę Myśliborski Ośrodek Kultury (MOK), natomiast w zabytkowych wnętrzach ...

Do obecnych czasów zachował się kościół klasztorny i zachodnie skrzydło klasztoru. Obecnie w kościele ma swoją siedzibę Myśliborski Ośrodek Kultury (MOK), natomiast w zabytkowych wnętrzach klasztoru mieści się Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna.

Klasztor w Myśliborzu
    Dawny klaszor i kościół dominikanów, obecnie Mysliborski Ośrodek ...