Fabryka i magazyny amunicji (ruiny)

Las Pagórnik

Sander-Wald, Ameisenberge

Duży kompleks leśny w południowo-wschodniej części Wzgórz Goczałkowickich dł. ok. 1,5 km, porasta południowe zbocze Jagodnych. Drzewostan mieszany z dużym udziałem dębów. W przeszłości las i wzgórza (bezimienne obecnie wzgórze 256 m - Ameisenberg były obiektem eksploatacji w wyrobiskach i odkrywkach (łupek szarogłazowy). Las łączył się z założeniem parkowo-pałacowym w Goczałkowie Górnym, dlatego w lesie wytyczono drogi leśne i aleje, które miały swoje nazwy: Fichtenweg, Sanderweg, Margaretensteg ...
Duży kompleks leśny w południowo-wschodniej części Wzgórz Goczałkowickich dł. ok. 1,5 km, porasta południowe zbocze Jagodnych. Drzewostan mieszany z dużym udziałem dębów. W przeszłości las i wzgórza (bezimienne obecnie wzgórze 256 m - Ameisenberg były obiektem eksploatacji w wyrobiskach i odkrywkach (łupek szarogłazowy). Las łączył się z założeniem parkowo-pałacowym w Goczałkowie Górnym, dlatego w lesie wytyczono drogi leśne i aleje, które miały swoje nazwy: Fichtenweg, Sanderweg, Margaretensteg (łączyłą bezpośrednio las z dobrami w Goczałkowie Grn.). Pod koniec lat 30. podjęto decyzję o lokalizacji w Lesie Pagórnik kompleksu podziemnych i nadziemnych magazynów amunicji lotniczej tzw. Luftmuna Striegau. Wybudowano do 1939 r. ponad 100 obiektów, a z Goczałkowa doprowadzono bocznicę dł. 4 km. Po wojnie do Lasu Pagórnik zwożono niewybuchy z Dolnego Śląska i tam je detonowało wojsko. Teren lasu był niedostępny, a od 2016 r. jest rekultywowany przez Nadleśnictwo Jawor i wojsko - usuwane są betonowe pozostałości budynków i prowadzone są prace saperskie. (moose)

Las Pagórnik na innych fotografiach