Dwór Bzie

Schloss Goldmannsdorf

1605 r.

Zespół dworski w Jastrzębiu-Zdroju – XVII-wieczny renesansowy dwór obronny wraz z otaczającym go parkiem krajobrazowym, położone w jastrzębskim sołectwie Bzie.
Dwór został zbudowany w okolicach roku 1605 w stylu późnorenesansowym .
W czasie działań wojennych w marcu 1945 zniszczeniu uległa północna część zamku. W 1958 pod nadzorem wojewódzkiego konserwatora zabytków rozpoczęto odbudowę zamku. W 2009 roku obiekt został gruntownie zmodernizowany i obecnie mieszczą się w nim przedszkole i ośrodek ...
W czasie działań wojennych w marcu 1945 zniszczeniu uległa północna część zamku. W 1958 pod nadzorem wojewódzkiego konserwatora zabytków rozpoczęto odbudowę zamku. W 2009 roku obiekt został gruntownie zmodernizowany i obecnie mieszczą się w nim przedszkole i ośrodek zdrowia.
W parku rośnie 300-letni dąb szypułkowy o obwodzie 470 cm.
Za Wikipedią