Kościół Świętego Ducha

XIII

Kościół Św. Ducha wraz z zespołem dawnego szpitala Św. Ducha fundowany był już w 1292 r. Pierwotne drewniane obiekty spłonęły w czasie najazdu Litwinów w 1349 r. Obecny zespół budynków, wzniesiony w XIV w., został przebudowany w XIX w. Kościół i szpital należały do zakonu szpitalników zwanych Duchakami. Zgodnie z regułą, zakonnicy opiekowali się biednymi, leczyli chorych oraz uczyli zawodu sieroty i podrzutki. Kościół, ważny zabytek sakralny Sandomierza, pierwotnie gotycki (XV w.), barokizowany w ...
Kościół Św. Ducha wraz z zespołem dawnego szpitala Św. Ducha fundowany był już w 1292 r. Pierwotne drewniane obiekty spłonęły w czasie najazdu Litwinów w 1349 r. Obecny zespół budynków, wzniesiony w XIV w., został przebudowany w XIX w. Kościół i szpital należały do zakonu szpitalników zwanych Duchakami. Zgodnie z regułą, zakonnicy opiekowali się biednymi, leczyli chorych oraz uczyli zawodu sieroty i podrzutki. Kościół, ważny zabytek sakralny Sandomierza, pierwotnie gotycki (XV w.), barokizowany w 2 poł. XVII w. i w poł. XVIII w., jest jednonawowy, z klasycystyczną fasadą i sklepieniem z XVIII w., które zastąpiło gotyckie sklepienie trójdzielno-gwiaździste.
Za portalem polskaniezwykla.pl

Brama Opatowska i kościół Świętego Ducha