Urząd Miasta Ustka

Schule, Szkoła Podstawowa nr 1

Budynek zaprojektowany w 1910 roku jako szkoła, o formach eklektycznych z wpływami secesji i historyzmu, nawiązujący do klimatu średniowiecznego zamku.
Ten okazały budynek przyciąga wzrok czworoboczną wieżą zwieńczoną czterospadowym dachem, pod okapem którego umieszczony jest zegar oraz napis A.D 1911. Właśnie w tym roku położono kamień węgielny pod budowę szkoły. Budowa, której koszt wyniósł 126 tys. Marek, czyli 95 rocznych pensji robotnika budowlanego została zakończona w 1912 roku. Wtedy też ...
Ten okazały budynek przyciąga wzrok czworoboczną wieżą zwieńczoną czterospadowym dachem, pod okapem którego umieszczony jest zegar oraz napis A.D 1911. Właśnie w tym roku położono kamień węgielny pod budowę szkoły. Budowa, której koszt wyniósł 126 tys. Marek, czyli 95 rocznych pensji robotnika budowlanego została zakończona w 1912 roku. Wtedy też nastąpiło uroczyste otwarcie nowej szkoły. Należała ona swego czasu do najbardziej monumentalnych budowli w ówczesnej wsi Ustka. Szkoła mieściła się tu do 2004 roku, najpierw do 1945 - niemiecka, potem polska, nosząca od 1971 roku imię Leonida Teligi. Szkoła niemiecka posiadała własną łódź żaglowo-wiosłową do nauki żeglarstwa, podarowaną przez księcia Henryka, brata cesarza Wilhelma II. Projektantem budynku był Friedrich Engelbrecht, radca budowlany z Bydgoszczy. Nie wziął za projekt pieniędzy, dlatego ówczesny przewodniczący gminy Ustka darował mu srebrną zastawę stołową. Później imieniem architekta szkoły nazwano ulicę, przy której usytuowany jest budynek (po wojnie: ul. Bohaterów Stalingradu, a od 1990r. – ul. Kard. St. Wyszyńskiego). W 2004 roku szkołę przeniesiono do nowej siedziby po zachodniej stronie Ustki a budynek został zaadaptowany na potrzeby Urzędu Miasta. I tak na przykład w dawnej sali gimnastycznej mieści się dzisiaj sala obrad Rady Miasta. Charakterystycznym elementem wnętrza jest obszerna klatka schodowa i szerokie korytarze, dostosowane do pełnionej niegdyś funkcji budynku szkolnego.

Schule, dzisiejszy Urząd Miasta Ustka.
    Urząd Miasta Ustka