Kościół św. Jana Chrzciciela

Katholische Kirche

Stary, drewniany kościół przeniesiono prawdopodobnie w 1611 roku do Golasowic. Niestety spłonął tam w 1974. Budowę murowanej świątyni rozpoczęto w 1594 roku, a ukończono dwa lata później. Kościół św. Jana Chrzciciela wzniesiono w stylu późnogotyckim. Składa się z wieży na planie kwadratu, szerokiej nawy i węższego prezbiterium. Cechy stylu gotyckiego zdradzają ostrołukowe okna i portale drzwiowe, skarpy oraz sklepienia ...
Stary, drewniany kościół przeniesiono prawdopodobnie w 1611 roku do Golasowic. Niestety spłonął tam w 1974. Budowę murowanej świątyni rozpoczęto w 1594 roku, a ukończono dwa lata później. Kościół św. Jana Chrzciciela wzniesiono w stylu późnogotyckim. Składa się z wieży na planie kwadratu, szerokiej nawy i węższego prezbiterium. Cechy stylu gotyckiego zdradzają ostrołukowe okna i portale drzwiowe, skarpy oraz sklepienia wewnątrz. Dach jest dwuspadowy; na połączeniu nawy z prezbiterium znajduje się sygnaturka. Wieżę zwieńczono baniastym, renesansowym hełmem z latarnią. Szczęśliwym zbiegiem okoliczności prezbiterium przetrwało wysadzenie wieży budynku przez wycofujących się żołnierzy niemieckich, w 1945 roku.
Historia kościoła na stronie

Pawłowice. Obiekt kontroli granicznej, hotel C. Lübecka, pałac ...