Budynek bramny

Zamek Międzyrzecz

Oficyna dworska

Kasztelanówka

Muzeum Ziemi Międzyrzeckiej im. Alfa Kowalskiego

XIV w.

Pierwsze międzyrzeckie muzeum powstało w okresie międzywojennym. Idea utworzenia w mieście placówki pojawiła się w 1922 roku. Początkowo wystawa ograniczona była do sali obrad rady miejskiej w ratuszu. Do 1935 roku w mieście mimo prób powołania stałego muzeum powiatowego (Kreismuseum) nie udało się utworzyć takiej placówki. Gromadzono natomiast zbiory, odbywały się także czasowe wystawy krajoznawcze. Obiekty zabytkowe, którymi opiekował się najpierw nauczyciel miejscowej szkoły średniej Oschinski, ...
Pierwsze międzyrzeckie muzeum powstało w okresie międzywojennym. Idea utworzenia w mieście placówki pojawiła się w 1922 roku. Początkowo wystawa ograniczona była do sali obrad rady miejskiej w ratuszu. Do 1935 roku w mieście mimo prób powołania stałego muzeum powiatowego (Kreismuseum) nie udało się utworzyć takiej placówki. Gromadzono natomiast zbiory, odbywały się także czasowe wystawy krajoznawcze. Obiekty zabytkowe, którymi opiekował się najpierw nauczyciel miejscowej szkoły średniej Oschinski, a później Paul Krüger były przechowywane od 1934 roku w domu Fundacji Knispel i dawnej siedziby Rosyjskiej Kampanii Sukienniczej. Dopiero w 1935 roku utworzono stałą placówkę muzealną (Meseritzer Heimatmuseum).
Po II wojnie światowej Muzeum w Międzyrzeczu powstało w 1946 roku. W kilku pomieszczeniach ówczesnego domu kultury 18 marca tego roku, otwarta została pierwsza wystawa, na którą złożyły się zabytki z zakresu sztuki, historii i kultury ludowej zebrane w okolicach Międzyrzecza. Od 1949 roku Muzeum ma swą siedzibę w zabytkowych budynkach dawnego dworu starostwa i oficyny dworskiej z pocz. XVIII w. Po remoncie adaptacyjnym, 24 lipca 1965 roku, otwarta została stała wystawa Muzeum p.t. „Tysiąc lat Międzyrzecza”, która przedstawia przeszłość miasta i regionu od czasów najdawniejszych do współczesności. Obejmuje zabytki z dziedziny archeologii, historii, sztuki, rzemiosła artystycznego i kultury ludowej. Inicjatorem i wieloletnim kustoszem Muzeum (w latach 1946 - 1985) był artysta plastyk Alf Kowalski (ur 1914, zm. 1993).
/informacja ze strony Muzeum/

Wielopolowa widokówka z Międzyrzecza fot. J. Tymiński