Krzyż pokutny - Konin

Słup drogowy

Epitafia zewnętrzne

Kościół św. Bartłomieja Apostoła

XIV-XX

Najstarsza zachowana świątynia wybudowana po 1331 r. Przyjmuje się, że prezbiterium powstało w drugiej połowie lub u schyłku XIV w., natomiast korpus nawowy oraz przylegająca do prezbiterium gotycka kaplica powstały w XV w. W początkach XVII w. od strony południowej dobudowano renesansową kaplicę, ufundowaną przez Jana Zemełkę, a w 1866 r. kruchtę północną. Kościół jest budowlą trójnawową o układzie bazylikowym, wzniesioną z cegły, w dolnych partiach z użyciem bloków kamiennych. Trójkątne, zamknięte ...
Najstarsza zachowana świątynia wybudowana po 1331 r. Przyjmuje się, że prezbiterium powstało w drugiej połowie lub u schyłku XIV w., natomiast korpus nawowy oraz przylegająca do prezbiterium gotycka kaplica powstały w XV w. W początkach XVII w. od strony południowej dobudowano renesansową kaplicę, ufundowaną przez Jana Zemełkę, a w 1866 r. kruchtę północną. Kościół jest budowlą trójnawową o układzie bazylikowym, wzniesioną z cegły, w dolnych partiach z użyciem bloków kamiennych. Trójkątne, zamknięte prezbiterium posiada sklepienie siatkowe, natomiast w nawach znajdują się sklepienia gwiaździste z żebrem przewodnim, a gotycką kaplicę przykrywa sklepienie krzyżowo-żebrowe.
Za portalem

Kościół św. Bartłomieja Apostoła w Koninie.