Kościół św. Doroty

1857 r.

Kościół pochodzi z początku XVIII wieku. Początkowo był to drewniany kościół, znajdujący się na wzgórzu w Licheniu. W 1800 roku kościół rozebrano i wybudowano nowy. Jednakże świątynia okazała się zbyt mała, więc ówczesna hrabina Izabela Kwilecka postanowiła zbudować obszerną świątynię. Z powodu obojętności parafian i biedy, budowę wstrzymano do czasu objawień w lesie grąblińskim. Wówczas Kościół wybudowano w 1857 roku i postanowiono w nim umieścić cudowny obraz.
W czasie II wojny światowej świątynia uległa dewastacji na skutek działań hitlerowców. Jednakże cudowny obraz przetrwał trudne czasy w pobliskiej wsi Maliniec.
Od 1949 roku kościół znajduje się pod opieką księży marianów. W 2006 roku obraz przeniesiono do Bazyliki, zaś w 2008 roku Kościół przeszedł generalny remont.

Kościół św. Doroty
    Kościół św. Doroty