Fontanna Potop

Park Kazimierza Wielkiego

Regierungsgarten, Viktoriapark, Stadt Park

Park Kazimierza Wielkiego o najstarszej metryce w mieście. To tutaj miały siostry klaryski swój ogród, wytyczony w obrębie zabudowań klasztornych w XVI w. W lipcu 1909 r. odsłonięto Fontannę Potop, która stała się ogromną atrakcją. Drzewostan parku ucierpiał w czasie II wojny światowej, gdy na jego terenie kopano bunkry. Jest to wyjątkowo urokliwe miejsce z dwoma stawami odtwarzaną fontanną oraz placem dla dzieci. W parku znajdziemy rzadkie okazy, które jednocześnie są pomnikami przyrody: dąb szypułkowy, ...
Park Kazimierza Wielkiego o najstarszej metryce w mieście. To tutaj miały siostry klaryski swój ogród, wytyczony w obrębie zabudowań klasztornych w XVI w. W lipcu 1909 r. odsłonięto Fontannę Potop, która stała się ogromną atrakcją. Drzewostan parku ucierpiał w czasie II wojny światowej, gdy na jego terenie kopano bunkry. Jest to wyjątkowo urokliwe miejsce z dwoma stawami odtwarzaną fontanną oraz placem dla dzieci. W parku znajdziemy rzadkie okazy, które jednocześnie są pomnikami przyrody: dąb szypułkowy, platan klonolistny, cypryśnik błotny oraz wiąz szypułkowy. Na wieży Kościoła pw. św.św. Piotra i Pawła gniazduje pustułka- gatunek, który jest w Europie zagrożony.
Park jest położony w centralnej części Śródmieścia Bydgoszczy, między ulicami: Gdańską, Konarskiego, Jagiellońską i placem Wolności. Teren zajmowany przez park ma wymiary: 100 × 200 m.

Park Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy w tle budynek Kujawsko-Pomorskiego ...
    Kościół św. Apostołów Piotra i Pawła w Bydgoszczy.