1910 - Prowincjonalna Wystawa Przemysłowa

Pomnik plebiscytowy w Olsztynie

Stadion Leśny (ruiny)

Źródło zaręczynowe

Park Jakubowo

Stadtwald Allenstein

Początki zabytkowego parku wypoczynkowo-rekreacyjnego w Jakubowie sięgają 1862 r. Przez ponad 150 lat istnienia zyskał on status kultowego centrum relaksu wśród mieszkańców Olsztyna.

Park rozciąga się pomiędzy Łyną a al. Wojska Polskiego. Choć zajmuje powierzchnię niecałych 10 ha, spacerując po nim łatwo niepostrzeżenie znaleźć się w liczącym ponad 1400 ha Lesie Miejskim. Piękne, naturalne sąsiedztwo podkreśla urok alejek spacerowych wokół pełnych wodnego ptactwa stawu z fontanną i jeziorka Mumel. ...

Park rozciąga się pomiędzy Łyną a al. Wojska Polskiego. Choć zajmuje powierzchnię niecałych 10 ha, spacerując po nim łatwo niepostrzeżenie znaleźć się w liczącym ponad 1400 ha Lesie Miejskim. Piękne, naturalne sąsiedztwo podkreśla urok alejek spacerowych wokół pełnych wodnego ptactwa stawu z fontanną i jeziorka Mumel. Odpoczniemy tutaj wśród drzew (najstarszy dąb ma 28 m wysokości i 430 cm obwodu), siadając na licznych ławeczkach lub rozkładając się na trawnikach. W centrum parku urządzono plac zabaw, obok znajdują się korty tenisowe i zabytkowy budynek Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych, gdzie odbywają się koncerty, wystawy i inne wydarzenia kulturalne.
W centralnej części parku stoi pomnik poświęcony Bohaterom Walki o Wyzwolenie Narodowe i Społeczne Warmii i Mazur autorstwa Bolesława Marschalla, który postawiono na miejscu niemieckiego pomnika plebiscytowego w 1972 r.
Zalety Jakubowa doceniono już w XIX w. Od tego czasu w parku gościły dwie eleganckie restauracje, estrady taneczne, podświetlane kolorami fontanny. W pobliżu znajdują się pozostałości Stadionu Leśnego, dwa cmentarze wojenne, strzelnica i dwa parki linowe. Przez Jakubowo przebiega niebieski szlak turystyczny, a ścieżki wiodące wzdłuż rzeki i przez las zachęcają do dłuższych wycieczek pieszych i rowerowych.

Olsztyn. Rzeka Łyna widziana z mostu Smętka.
    Czarci mostek (Teufelsbrücke) w olsztyńskim lesie miejskim (park ...