Kopalnia łupka szarogłazowego JENKÓW

Kalica (205 m n.p.m.)

Kalitzerstein, Leiper-Berg

Wzgórza rozciągające się od Mierczyc i Luboradza na zachodzie po okolice Jenkowa na wschodzie stanowią obszar wychodni kompleksów łupkowo-fyllitowych, które stanowią osłonę waryscyjskiego masywu granitoidowego Strzegom-Sobótka. W obszarze, którego granicę południową wyznaczają miejscowości Marcinowice – Księżyce – Jenków, zaś północną linia Mierczyce – Dobrzany – Gądków rozpoznano szereg wychodni dewońskich utworów łupkowo-fyllitowych, stanowiących izolowane wzgórza lub pasma o wysokościach w przedziale ...
Wzgórza rozciągające się od Mierczyc i Luboradza na zachodzie po okolice Jenkowa na wschodzie stanowią obszar wychodni kompleksów łupkowo-fyllitowych, które stanowią osłonę waryscyjskiego masywu granitoidowego Strzegom-Sobótka. W obszarze, którego granicę południową wyznaczają miejscowości Marcinowice – Księżyce – Jenków, zaś północną linia Mierczyce – Dobrzany – Gądków rozpoznano szereg wychodni dewońskich utworów łupkowo-fyllitowych, stanowiących izolowane wzgórza lub pasma o wysokościach w przedziale 180-230 m n.p.m. W ich szczytowych partiach występują liczne wyrobiska, będące śladami prowadzonej w okresie przedwojennym eksploatacji. Nieczynne łomy istniały także na wzgórzu Kalica (204-205 m n.p.m.), wznoszącym się między Jenkowem a Gądkowem, jak również na wzgórzu 210 m n.p.m. położonym we wschodniej części pasma Marcinowice-Księżyce, gdzie współcześnie udokumentowano odpowiednio złoża Jenków i Jenków-Północ oraz złoże Księżyce. Łupek z Jenkowa znajduje zastosowanie w formie kamienia łupanego do wykończeń elewacji budynków, ogrodzeń, czy do wykładania kominków i tarasów. Stosowany jest również jako łupany kamień ścieżkowy, bruk antyczny, czy też kamień wielkopłytowy do budowy chodników, podjazdów, czy parkingów, stanowiąc atrakcyjną alternatywę dla kostki brukowej. Historia eksploatacji łupków szarogłazowych w rejonie Mierczyce – Luboradz – Jenków liczy co najmniej pięć wieków, o czym świadczy kamienna budowla kościoła w Granowicach wzniesiona w XVI wieku. W latach 30. XX wieku eksploatacja metałupków prowadzona była na szeroką skalę. Ten fakt znajduje potwierdzenie w licznych nieczynnych wyrobiskach notowanych w tym obszarze (rys. 1), gdzie kamień ten powszechnie był stosowany jako materiał budowlany przy wznoszeniu domów i zabudowań gospodarczych. (moose za Grażyna Stańczak : Dolnośląski łupek z Jenkowa i możliwości jego zastosowania, w: Górnictwo Odkrywkowe Nr 2/2015, s. 146-153, wyd. AGH K-ów.)

Kościół Świętej Rodziny widok z DW363.
    Widok z drogi Złororyja - Drogomiłowice na Jenków i na Kalicę ...