Epitafia zewnętrzne

Ruiny klasztoru Dominikanów

Centrum Sztuki Galeria EL (d. kościół)

Evangelische Hauptkirche zu St. Marien, Marienkirche, Kościół NMP

Dawny kościół p.w. NMP i klasztor dominikanów, ul. Kuśnierska 6 -
Kościół p.w. NMP i klasztor dominikanów, ul. Kuśnierska 6 Zespół zlokalizowany w pn.- zach. części miasta, tuż przy murach obronnych. Dwunawowy, niesymetryczny kościół typu halowego, o dwóch, różnej szerokości nawach i nieco węższym prezbiterium, powstawał stopniowo, od 2.połowy XIII w. Wówczas wzniesiono najstarsze dwuprzęsłowe oratorium, nakryte sklepieniem krzyżowo-żebrowym. Pod koniec XIII w. podwyższono ...
Kościół p.w. NMP i klasztor dominikanów, ul. Kuśnierska 6 Zespół zlokalizowany w pn.- zach. części miasta, tuż przy murach obronnych. Dwunawowy, niesymetryczny kościół typu halowego, o dwóch, różnej szerokości nawach i nieco węższym prezbiterium, powstawał stopniowo, od 2.połowy XIII w. Wówczas wzniesiono najstarsze dwuprzęsłowe oratorium, nakryte sklepieniem krzyżowo-żebrowym. Pod koniec XIII w. podwyższono oratorium, dobudowując do niego dwunawową halę. W 2.połowie XIV w. podwyższono i poszerzono nawę główną , a po pożarze na początku XVI w. założono późnogotyckie sklepienia sieciowe z motywem ośmioramiennej gwiazdy. Zabudowania klasztorne skupione były wokół czworobocznego wirydarza, od strony pn. znajdował się krużganek, od zach. budynki gospodarcze. Od 1542 r. zespół pozostawał w gestii władz miasta, funkcjonując jako świątynia protestancka . W latach 1817-18 zburzono część budynków klasztornych, a w 1835 r. kościół remontowano dodając neogotycki przedsionek pd., pod koniec XIX w. także kruchtę zachodnią. Ze spalonego częściowo założenia w 1945 r., jedynie kościół został częściowo wyremontowany w latach 1960-62, z przeznaczeniem na galerię sztuki współczesnej, zwaną Galerią EL. Kolejne prace zakończone w 1970 r. przyniosły zadaszenie całości. Natomiast po 2003 r. zaaranżowano współcześnie przestrzeń empory nawy bocznej na działalność wystawienniczą (zbiory Gerarda Kwiatkowskiego).
Źródło Gmina Elbląg

Dawna Klosterhof, widok od ul Kuśnierskiej przez bramę wjazdową ...
    Elbląg. Dawniej Marienkirche obecnie galeria sztuki.
    Elbląg. Dawniej kościół ewangelicki obecnie galeria sztuki.
    Kościół Najświętszej Marii Panny w Elblągu, obecnie Centrum Sztuki ...
    Kościół Najświętszej Marii Panny w Elblągu.
    Dawny kościół ewangelicki w Elblągu.
    Dawny kościół Najświętszej Marii Panny w Elblągu a obecnie Centrum ...
    Panorama Elbląga z kościołemł Najświętszej Marii Panny a obecnie ...
    komentarze: 0
    Widok z dawnej ul. Kirchenstrasse, na kościół NMP.https://www.google.com/maps/@54.1601166,19.3940277,3a,90y,359.19h,89.11t/data=!3m6!1e1!3m4!1sUU2WhTOnOiEhUi_fNSm5nA!2e0!7i13312!8i6656
    Most Dolny oraz dawny kościół ewangelicki w Elblągu.
    Elbląg. Most Dolny i kościół (Marienkirche).